Lukrecja - czym jest? Właściwości, zastosowanie, korzeń lukrecji
Lukrecja to roślina, której lecznicze właściwości znali już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Od wieków doceniała ją również chińska medycyna ludowa. Nic dziwnego, że sięgamy po nią również dzisiaj bowiem silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne lukrecji potwierdzają liczne badania naukowe.
Surowcem leczniczym jest korzeń lukrecji, który ma bardzo charakterystyczny słodki smak z nutą goryczy. Lukrecję można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W medycynie najczęściej stosuje się odwary z korzenia lukrecji lub ekstrakty wodne i alkoholowe. Są one wykorzystywane w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i płuc, a także w przypadku chorób alergicznych i astmy oskrzelowej. Lukrecja jest również wykorzystywana w kosmetyce ze względu na swoje silne regenerujące i antyoksydacyjne właściwości.
Czym jest lukrecja?
Glycyrrhiza gabra, czyli lukrecja gładka to bylina z rodziny bobowatych Fabaceae rosnąca w krajach śródziemnomorskich oraz południowej i zachodniej Azji. W Polsce roślina ta jest uprawiana rzadko. Lukrecja wytwarza w ziemi grube częściowo zdrewniałe korzenie i rozłogi korzeniowe. Ich wnętrze jest złote i ma bardzo słodki smak. To właśnie one stanowią surowiec leczniczy pozyskiwany z rośliny.
Lukrecja ma wysokie nawet do 1,5 metra, sztywne, rozgałęzione łodygi, na których osadzone są ciemnozielone, lśniące, pierzaste liście, które zoczone są z kilkunastu ostro zakończonych listków. Dwuwargowe kwiaty lukrecji mają kolor fioletowy lub biały i zakwitają w kątach liści w wyprostowanych gronach. Kwitnienie następuje w czerwcu i lipcu. Owoc tego gatunku to skórzasty, gładki, niepękający czerwonobrązowy strąk, który zawiera od 3 do 5 nasion.
Choć lukrecja jest rzadko uprawiana w Polsce, to dobrze rośnie w naszym klimacie. Lubi stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru oraz żyzną wapienną glebę. Roślinę można bardzo łatwo rozmnożyć wegetatywnie. Wystarczy zasadzić około 20-centymetrowy kawałek korzenia odcięty od rośliny macierzystej. Gatunek ten można także z powodzeniem rozmnażać z nasion.
Korzeń lukrecji - właściwości lecznicze
Radix glycyrrhizae, czyli korzeń lukrecji po odkorowaniu i wysuszeniu stanowi surowiec leczniczy. Korzeń ma żółty kolor, jest bezwonny i bardzo słodki. Zawiera on takie substancje aktywne jak:
- saponiny triterpenowe, głównie gliceryzynę (kwas glicyryzynowy) oraz kwas glicyretynowy,
- kwas glabrykowy,
- kwas likwirycjowy,
- flawonoidy - między innymi likwirytygeninę, izolikwirytygeninę i likwirtygeninę,
- izoflawony - glabren, glabrydynę, hispaglabrydynę A i B, formononetynę,
- glikozydy,
- fitosterole,
- aminokwasy,
- polisacharydy,
- minerały,
- olejek eteryczny zawierający kwas heksanowy, anetol, estragon, eugenol.
Głównym składnikiem aktywnym korzenia lukrecji jest trójterpenoid gliceryzyna (kwas glicyryzynowy). Jest on nawet do 50 razy słodszy niż sacharoza i ma liczne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Potrafi między innymi wiązać wodę w skórze, co zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się, a także działa:
- antyalergicznie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie,
- immunostymulująco,
- antyalergicznie,
- wykrztuśnie,
- przeciwobrzękowo,
- przeciwłojotokowo,
- antyoksydacyjnie.
Zastosowanie lecznicze lukrecji
Lukrecja pomaga w leczeniu chorób:
1. Leczenie chorób układu oddechowego
Lukrecja jest od wieków z powodzeniem stosowana w kaszlu oraz infekcjach wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Udowodniono skuteczność wyciągów z lukrecji w leczeniu takich chorób jak:
- zapalenie gardła,
- zapalenie oskrzeli,
- bakteryjne i wirusowe zapalenie płuc,
- przewlekły kaszel na tle zapalnym oraz alergicznym,
- astma.
Lukrecja to zioło antywirusowe i antybakteryjne. Wykazano, że wyciąg alkoholowy z korzenia lukrecji w znaczny sposób ogranicza namnażanie się nawet tak groźnych bakterii jak Staphylococcus ureus, Streptococcus mutans, Mycobacterium. Niszczy również grzyby Candida albicans.
Lukrecję uznaje się za jedno z najsilniej działających ziół przeciwwirusowych na świecie. Jej działanie polega między innymi na:
- dezaktywacji cząsteczki wielu wirusów,
- hamowaniu wzrostu oraz replikacji cząsteczek wirusa,
- zatrzymywaniu wirusowej kaskady cytokinin.
Lukrecja radzi sobie z takimi wirusami atakującymi układ oddechowy jak:
- rhinowirusy wywołujące przeziębienie,
- wiele szczepów wirusa grypy.
2. Leczenie chorób układu pokarmowego
Wyciągi z lukrecji wspomagają leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Hamują namnażanie bakterii Helicobacter pylori i są bardzo skuteczne w leczeniu chorób wątroby. Substancje czynne zawarte w korzeniu lukrecji radzą sobie z wirusami odpowiedzialnymi za zatrucia pokarmowe i biegunki wirusowe, a także z tak poważnym zagrożeniem, jakim jest wirus żółtaczki. Wykazano jego skuteczność w stosunku do WZW typu A, B, C, E oraz częściowo D. Lukrecja wykazuje również działanie żółciopędne oraz rozkurczowe, dzięki czemu przynosi znaczną ulgę w dolegliwościach wątrobowych. Działa również profilaktycznie ochronnie na miąższ wątroby.
3. Leczenie chorób autoimmunologicznych i przewlekłych chorób zapalnych
Wyciągi z lukrecji poddano licznym badaniom naukowym na całym świecie. Okazały się one bardzo skuteczne w leczeniu ciężkich przewlekłych chorób i zaburzeń pracy układu immunologicznego. Za granicą są one stosowane między innymi w terapii takich schorzeń jak:
- stwardnienie rozsiane,
- choroba Addisona,
- reumatyzm,
- łuszczyca,
- nowotwory,
- zanik kory nadnerczy.
Lukrecja w kosmetyce
Ceniona jest za swoje właściwości kojące podrażnienia, przeciwobrzękowe, przeciwświądowe, przeciwalergiczne i przeciwzmarszczkowe. Znajdziemy ja przede wszystkim w kosmetykach przeznaczonych do skóry wrażliwej, alergicznej i delikatnej.
Nie należy również zapominać o tym, że korzeń lukrecji ma silnie działanie immunostymulujące. Lukrecja wzmacnia odporność i ogranicza ryzyko zachorowania na infekcje wirusowe i bakteryjne. Najlepiej przyjmować ją w postaci ekstraktu w kroplach lub odwaru z korzenia, który przyrządzimy, zalewając łyżkę lukrecji 2 szklankami wody i gotując przez 3 minuty. Odwar studzimy i pijmy 3-4 razy dziennie. Warto pamiętać, że preparatów zawierających lukrecję nie powinny stosować osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze.
Komentarze