Dieta a cera - co jeść, by mieć ładną cerę?

Dieta a ładna ceraIstnieje wiele produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie naszej cery. Taka dieta powinna zawierać wiele warzyw i owoców, ale także wiele innych produktów spożywczych. Dowiedz się, jak dieta wpływa na cerę oraz co jeść, by mieć ładną cerę?

Dieta a cera. Co jeść, by mieć ładną cerę?

Poniżej spis wraz z opisem 34 produktów, dzięki którym Twoja skóra wiele zyska.

Aronia
Swój cierpki smak zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości antocyjanów, czyli unikalnych przeciwutleniaczy, sprawiających, że owoce stają się odporne na działanie toksyn i szkodników a także szkodliwe warunki atmosferyczne. Dla porównania, podczas gdy w jeżynie można znaleźć 845 mg antocyjanów a w czarnej porzeczce 530 mg antocyjanów, aronia zawiera ich aż 2174 mg. Do tego jest w niej bardzo dużo wzmacniających skórę i serce polifenoli, które są silnymi antyutleniaczami. Inne zawarte w niej składniki to witamina B2, kwas foliowy czy rzadko obecny w naszej diecie przeciwutleniacz - kwas kawowy.

Avocado
To liczne witaminy takie jak C, E, A i B. Badania udowodniły, że choć jest kaloryczne, regularne spożywanie avocado sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Z jakiego powodu? Jest pełne obniżającego cholesterol kwasu oleinowego, który dodatkowo nawilża od środka skórę i sprawia, że staje się ona elastyczna. Pełnia witamin i zdrowych tłuszczów sprawia, że stajemy się syci na długo a organizm uzupełnia przy tym niedobory. To dlatego avocado, choć teoretycznie tuczące, jest o wiele lepszą przekąską, niż tłuste chipsy czy fast foody bez żadnych wartości odżywczych.

Banany
Kolejne z kalorycznych owoców, które jednak są równie zdrowe, co avocado. Banany zawierają regulujący ciśnienie potas i poprawiające nastrój substancje, które stymulują produkcję serotoniny. Zawarte w bananach zdrowe tłuszcze uelastyczniają skórę a do tego znajdziemy w nich 14 % dziennego zapotrzebowania w witaminę C, 20 % dziennej witaminy B6 (ważnej w utrzymaniu gładkiej skóry) i 6 % magnezu.

Brukselka
To niedoceniane warzywo aż w 15 % składa się z błonnika, który oczyszcza jelita ze szkodliwych substancji i produktów przemiany materii, tym samym umożliwiając oczyszczenie i odnowę cery. Do tego to istna królowa witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, a także witaminy B6 i magnezu, które są ważne dla osób, u których zmarszczki uwidaczniają się z powodu anemicznej, bladej skóry.

Buraki
To tanie warzywo dostępne przez cały rok ma niezwykłe właściwości pro-zdrowotne i pro-urodowe. Zawarte w nich odżywcze substancje oczyszczają krew i działają odkwaszająco na organizm. Dwa duże buraki pokrywają dzienne zapotrzebowanie w kwas foliowy, bez którego skóra może być szara i ziemista. Udowodniono, że picie codziennie przez 2 tygodnie soku z buraka poprawia wyniki sportowe o 15 % (a więc skuteczniej, niż napoje energetyczne).

Czerwona porzeczka
Zawiera rekordową wśród owoców ilość witaminy C i ochronnych polifenoli, które działają jak tarcza ochronna przeciwko wolnym rodnikom. Dodatkowo zawarte w niej garbniki tonizują i oczyszczają krew, przez co oczyszcza się również cera.

Czarna porzeczka
Ma jeszcze więcej polifenoli, niż czerwona porzeczka, co klasyfikuje ją wśród jednych z najbardziej antyoksydacyjnych roślin. Do tego to pełnia ochronnych i wymiatających wolne rodniki lutein, witamin (w tym witaminę A), wapnia, fosforu, sodu, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi i wielu innych pierwiastków. Warto zwrócić uwagę, iż Narodowy Instytut USA potwierdza w swoich badaniach, że czarna porzeczka i aronia mają moc hamowania procesów starzenia się.

Cynamon
To przyprawa o lekkich właściwościach rozgrzewających i przeciwbakteryjnych, przez co jest świetna dla osób, które chcą oczyścić cerę zimą. Lekko słodki smak i bogaty aromat sprawiają, że świetnie zastąpi cukier w diecie osób, które ze względu na szkodliwy wpływ cukru na cerę wystrzegają się go.

Cytryna
Nie bez powodu najpopularniejsze głodówki Hollywood opierają się na soku z cytryny. Jego regularne picie pozwala oczyścić organizm, pozbyć się nagromadzonych w nim złogów i tonizuje cerę. Cytryna zawiera też bogactwo witaminy C, przez co dodaje blasku skórze poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Czosnek
Zawiera naturalne substancje przypominające strukturą antybiotyki, dlatego nie bez powodu jest stosowany przy wszelkiego rodzaju chorobach i infekcjach. Poprawia odporność, zmniejsza stany zapalne i pomaga walczyć z wirusami i grzybami, przez co może być świetnym uzupełnieniem diety przeciwzmarszczkowej i oczyszczającej organizm.

Grejpfrut
Ma wszystkie właściwości cytryny, jednak dodatkowo zawiera substancje wspomagające utratę kilogramów. W białej części miąższu zawiera też wyjątkowo dużo bioflawonoidów, czyli naturalnych, gorzkich substancji, które znacznie usprawniają wchłanianie się i działanie antyoksydantów a także hamują apetyt.

Imbir
Silnie rozgrzewająca przyprawa ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, przez co zapobiega stanom zapalnym - a te jak wiadomo są jedną z głównych przyczyn, dla których w organizmie zachodzi zwiększona oksydacja.

Jabłko
W Polsce tak często spotykane, że aż niezauważane. Nie warto pomijać jego wpływu na urodę. Zawiera bardzo dużo błonnika, który reguluje trawienie, naturalne cukry dodające energii, zawarty w nich fluor wzmacnia zęby (a ścierające się uzębienie może być przyczyną zmarszczek w obrębie ust i ich "zagryzania"). Zawierają też pektyny, czyli substancje, które mogą wspomagać prawidłowe przyswajanie witamin i antyoksydantów.

Jagody
Obecnie wiele mówi się o jagodach Goi czy Acai. Rzeczywiście, mają one sporo wartości odżywczych, ale nie ustępują im w niczym ich polscy kuzyni (którzy w dodatku wygrywają smakiem). Borówki i leśne jagody to skarbnica antocyjanów, polifenoli, bioflawonoidów a także witaminy C i E, przez co są niemal obowiązkowymi punktami w diecie osób, które chcą długo cieszyć się młodym wyglądem.

Jarmuż
To modne ostatnio warzywo zawiera unikalny przeciwutleniacz - sulforafan, który działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Warto też wspomnieć, że to nie jedyna tego typu substancja w jego składzie, bo można w nim znaleźć również trzy beta karotenoidy, czyli kolejne antyutleniacze, odpowiadające za gładką, promienistą skórę. Zawiera też sporo wygładzającej skórę witaminy K.

Kefir i jogurt naturalny
To przetwory mleczne o największej ilości dobroczynnych bakterii prebiotycznych i probiotycznych. Dlaczego są one tak ważne? Naukowcy już od jakiegoś czasu uważają, że najważniejszym organem naszego ciała wcale nie koniecznie jest serce czy mózg. Mogą nim być... jelita. To one odpowiadają za 80 % odporności naszego organizmu. Niestety, zła dieta, leki, używki czy stres wyjaławiają florę bakteryjną jelit, a owocuje to problemami trawiennymi, zatruciami, wypryskami, przybieraniem na wadze a wreszcie szarą cerą i szybciej pojawiającymi się zmarszczkami. Częste sięganie po kefir czy jogurt naturalny (kwaśny) uzupełnia poziom tych pożytecznych bakterii.

Kakao
Już starożytni Aztekowie wiedzieli o niezwykłej mocy kakao i dlatego było ono tak często spożywane przez zamożne warstwy społeczne. Badania nad plemieniem Kuna z środkowej Ameryki, którego członkowie wypijają średnio 40 kubków kakao tygodniowo, udowadniają, że to dzięki kakao żyją oni długo, wyglądają młodo i rzadko chorują na serce. Napój ten zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy B a także liczne polifenole i antyoksydanty. Uwaga: najzdrowsze jest kakao surowe, kruszone. W drugiej kolejności warto sięgać po gorzką czekoladę o wysokiej zawartości ziaren kakaowca i czyste kakao w proszku. Kakao zawarte w batonikach nie występuje w zbyt dużej ilości i raczej nie przysłuży się cerze.

Kurkuma
Od niedawna ta stosunkowo tania i łatwo dostępna przyprawa stała się prawdziwym hitem. Z jakiego powodu? Liczne badania potwierdziły, że zawiera kilkanaście substancji o działaniu podobnym do antybiotyków, a do tego liczne substancje przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Nic dziwnego, że kurkuma jest stosowana zarówno jako składnik maseczek do twarzy, jak i dodatek do posiłków. Zawartość antyoksydantów jest tak duża, że naukowcy zaobserwowali w Indiach, gdzie do niemal każdej potrawy dodaje się oparte na kurkumie mieszanki curry, zmniejszoną zachorowalność na Alzhaimera.

Marchewka
Tak powszechna, że aż niedoceniana. Zawiera bogactwo witaminy A, beta-karotenu, luteiny i innych przeciwutleniaczy, które wzmacniają serce, mózg a przede wszystkim skórę. Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie marchewki daje też cerze zdrowy, opalony odcień, a na takiej skórze mniej widoczne stają się zmarszczki i przebarwienia. Co ciekawe, olej z marchewki stosowany na skórę wykazuje silne właściwości przeciwsłoneczne, które odpowiadają nawet SPF 30.

Mięta
Dobrze wpływa na układ trawienny. Do tego chłodzi organizm i uszlachetnia smak napojów, przez co jest zdrową alternatywą na upały dla osób, które dbają o cerę i nie chcą sięgać po słodkie napoje gazowane.

Miód
Naturalny miód pszczeli zawiera ponad 70 enzymów i wosków, które mają od wieków cenione właściwości. Przede wszystkim wzmacniają od środka skórę i powodują, że szkodliwe składniki diety czy wpływ środowiska mają utrudnione zadanie. Enzymy wspomagają też procesy naprawcze skóry. Dodatkowo woski i zawarte w miodzie witaminy i minerały poprawiają nawilżenie i ogólny wygląd skóry, co sprawia, że zmarszczki stają się mniej widoczne a sama cera bardziej promienna.

Ogórek
Zawiera bardzo dużo wody i potasu a także spore ilości pozostałych mikroelementów, dlatego jest świetną przekąską dla osób, których cera jest sucha, pozbawiona blasku i odwodniona. Szybko uzupełnia niedobory wody w organizmie i sprawdzi się u osób, którym trudno jest wypić rekomendowane 8 szklanek wody dziennie.

Olej kokosowy
Zawiera bardzo dużo antyoksydantów a poza tym unikalne trójglicerydy średniołańcuchowe. To jedne z korzystnych dla zdrowia tłuszczów, które metabolizują się inaczej, niż ich niezdrowe odpowiedniki. W związku z tym dostarczają uelastyczniających cerę i poprawiających pracę serca niezbędnych kwasów tłuszczowych, jednocześnie nie podwyższając cholesterolu i nie powodując tycia. Badania wykazały, że olej kokosowy ma działanie rozgrzewające i przyspiesza metabolizm, przez co jest ewenementem wśród olejów - sprzyja chudnięciu!

Oliwa z oliwek
Ponad 70 % jej składu to kwas oleinowy, który działa przeciwutleniająco i poprawia elastyczność cery. Zawarte w oliwie kwasy tłuszczowe chronią naczynia krwionośne przed szkodliwym wpływem np. palenia papierosów i stresu. Tym samym mogą uskutecznić stosowanie kuracji odmładzających i powinny po nie sięgać wszystkie osoby palące lub poddane codziennemu stresowi.

Orzechy
Są często pomijane przez osoby dbające o zdrowie i urodę, gdyż kojarzą się z wysokokaloryczną przekąską i słodyczami. Jednak w rzeczywistości orzechy są niezwykle zdrowe i powinny znaleźć się koniecznie w diecie każdego, kto marzy o ładnej cerze. Ich główną zaletą jest wysoka zawartość nienasyconych (czyli tych "dobrych") kwasów tłuszczowych. Odpowiadają one za elastyczność skóry i jej odpowiednie natłuszczenie. Szczególnie cenne w nie są orzechy macadamia czy nerkowce. Migdały, orzechy włoskie i orzechy ziemne to z kolei uderzeniowa dawka białka i witamin z grupy B a także magnezu, przez co są bardzo ważne dla wegetarian, którym może brakować tych składników. Ich niedobór często objawia się szarą, zmęczoną i suchą cerą pełną wyprysków i innych zmian.

Pietruszka
Zawiera więcej witaminy C, niż cytryna, a także niemal tyle samo witaminy A, co marchewka. Na tym nie kończą się pozytywne właściwości pietruszki. Zawiera też dużo żelaza odpowiadającego za mocne włosy czy paznokcie a także flawonoidy, które przeciwdziałają zbyt szybkiemu starzeniu się. Spożywanie pietruszki dobrze wpływa też na trawienie.

Pieprz
Najcenniejsza jest zawarta w nim piperyna, która poprawia metabolizm (tym samym ułatwia oczyszczenie m.in. cery) a także usprawnia wchłanianie niektórych substancji aktywnych. Należy do nich zawarta w kurkumie kurkumina. To dlatego wiele preparatów na bazie kurkumy zawiera jednocześnie właśnie dodatek piperyny. Poprawia ona wchłanianie zawartych w kurkumie antyoksydantów kilkusetkrotnie.

Płatki owsiane
Witaminy z grupy B i błonnik to dwie substancje niezwykle ważne dla zdrowia cery. Błonnik usprawnia pozbywanie się z organizmu złogów i oczyszczanie cery; witaminy B ujednolicają koloryt skóry i przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i wyprysków.

Por
W medycynie ludowej stosowano pora na odkażenie i leczenie ran. Stosowany w kuchni również ma ważne właściwości, gdyż jest cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Oczyszcza krew i ma zasadowy odczyn, przez co odkwasza organizm. To wszystko sprawia, że jest świetny dla osób, które chcą, by ich cera nabrała blasku i wyglądała zdrowiej.

Siemię lniane
To staropolskie nasiona o charakterystycznym smaku i cennych właściwościach. Zawarte w nich witamina B i magnez sprawiają, że osoby sięgające po nie często łatwiej radzą sobie ze stresem i mają ładniejszą cerę. Dodatkowo jest jednym z nielicznych roślinnych źródeł kwasu Omega-3. To substancja wzmacniająca serce i pracę mózgu a także niezbędna dla zachowania zdrowej skóry. Poza tym siemię lniane pokrywa się po zalaniu ciepłą wodą śluzowatą substancją, która sprawia że na długo wypełnia jelita a następnie dokładnie je czyści. Z tego powodu to świetny składnik diet, ale też pomocnik po zatruciach.

Szpinak
Zawarty w nim chlorofil oczyszcza krew a żelazo wspomaga jej budowę i odnowę - dzięki temu to warzywo uważa się za "eliksir krwi", szczególnie ważny przy anemii i niedokrwistości.

Trawa jęczmienna
Zanim na polach pojawią się złote kłosy jęczmienia, kwitnie jasnozielona trawa jęczmienna. Od jakiegoś czasu substancja ta stała się popularnym składnikiem diet oczyszczających i wzmacniających organizm. W młodym jęczmieniu nie znajdziemy obwinianego o powstawanie zmarszczek i wielu chorób cywilizacyjnych glutenu. Jest za to bardzo dużo minerałów i chlorofilu, czyli substancji niezbędnych dla zdrowia krwi. Na przedwiośniu spożywanie trawy jęczmiennej może usunąć zimowe złogi, wzmocnić organizm i poprawić stan cery.

Woda mineralna
Jakie substancje odżywcze może zawierać poczciwa woda? Wbrew pozorom może ich być dużo. Po pierwsze ta wysoko zmineralizowana uzupełnia niedobory w składniki, takie jak: wapń, magnez czy żelazo. Jednak woda ma wielkie znaczenie dla kondycji skóry też z innego powodu. Aż 90 % naszych tkanek składa się z wody. Nawet niewielkie odwodnienie może mieć poważne konsekwencje, takie jak problemy z koncentracją, gorszy stan zdrowia, blada, sucha cera. Woda pomaga też wypłukać z organizmu toksyny.

Zielona herbata
To napój zawierający naturalne polifenole, czyli silnie działające antyoksydanty. Ma też w sobie dużo wzmacniającego zęby fluoru i witaminy C. Zawiera też składnik podobny do kofeiny, który jednak pobudza łagodniej i w zdrowszy sposób, niż kawa. Najbardziej cenione herbaty to herbata biała i matcha - filiżanka tej ostatniej zawiera tyle antyoksydantów, co dziesięć filiżanek zielonej herbaty.

Komentarze