Syrop z czosnku - przepis, właściwości, przeciwwskazania
Znana i uprawiana już kilka tysięcy lat temu w Azji, Indiach, Egipcie, Grecji i Włoszech roślina przyprawowa i lecznicza, jaką jest czosnek pospolity, to prawdziwe remedium na infekcje górnych dróg oddechowych. Ten naturalny antybiotyk poradzi sobie bez problemu z takimi jesienno - zimowymi przypadłościami jak przeziębienie i grypa, a także wspomoże leczenie zapalenia oskrzeli oraz zatok.
Domowy syrop z czosnku to świetny naturalny, skuteczny i bezpieczny lek na infekcje wirusowe i bakteryjne, który mogą stosować dorośli, dzieci, a nawet kobiety w ciąży. Działa on przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczyć kaszel, katar oraz ból gardła. Sprawdź, jak zrobić leczniczy syrop z czosnku.
Właściwości lecznicze czosnku
Czosnek to prawdziwa skarbnica substancji aktywnych o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność.
Należą do ich:
- glikozyd siarczkowy alliina,
- alkilowe pochodne alliiny,
- flawonoidy,
- aminokwasy - pochodne adenozyny,
- związki śluzowe,
- fitosterole,
- kwas pirogronowy,
- salicynę,
- ajoeny,
- witaminy C, A i z grupy B,
- olejek eteryczny złożony głównie ze związków siarki.
Czosnek to skuteczny naturalny lek na przeziębienie i grypę, ponieważ działa silnie bakteriobójczo, zmniejsza stany zapalne w drogach oddechowych, pobudza wydzielanie śluzu i ułatwia odkrztuszanie. Warzywo to radzi sobie świetnie nie tylko przy infekcjach grypopodobnych, ale również przy ropnym zapaleniu dziąseł, gardła oraz migdałków (angina), a także w zakażeniach gardła i zatok wywołanych przez gronkowca złocistego.
Ponadto czosnek jest również remedium na takie schorzenia jak:
- choroby układu krążenia - obniża ciśnienie tętnicze i zwiesza siłę skurczu serca, przez co powoduje obniżenie tętna,
- hipercholesterolemia - czosnek nie tylko pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale również stabilizuje trójglicerydy,
- hipoglikemia - substancje aktywne zawarte w czosnku powodują spadek poziomu cukru we krwi, dlatego są korzystne dla osób cierpiących na jego podwyższony poziom. Nie należy tego warzywa jednak łączyć z farmaceutykami na cukrzycę.
- bóle, stany zapalne, obrzęki stawów i mięśni - także te spowodowane schorzeniami reumatycznymi,
- odleżyny,
- grzybice,
- rzęsistkowica,
- robaczyca (glista ludzka, owsiki),
- żylaki odbytu, czyli hemoroidy.
Właściwości lecznicze czosnku są nie do przecenienia. Warto z nich korzystać zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo, zwłaszcza w trudnym dla organizmu okresie jesienno - zimowym. W postaci syropu na infekcje stosowały go już nasze babcie.
Syrop z czosnku, cytryny i miodu - przepis
Do przygotowania leczniczej mikstury z czosnku będziemy potrzebować:
- 2 główki czosnku,
- 3 cytryny,
- szklankę przegotowanej ostudzonej wody,
- kilka łyżek miodu lipowego lub akacjowego.
Do syropu przygotujmy średniej wielkości umyty i wyparzony słoik z dobrą nakrętką. Czosnek obieramy i ucieramy na tarce lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie obieramy ze skórki cytryny i również rozdrabniamy je w maszynce lub za pomocą blendera kuchennego. Łączymy ze sobą czosnek, cytryny oraz szklankę wody i zostawiamy miksturę na 10-15 minut. Następnie dodajemy do niej kilka dużych łyżek miodu, dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanego wcześniej słoika. Zakręcamy go dobrze i wkładamy na trzy dni do lodówki. Po tym czasie syrop jest gotowy.
Jak spożywać syrop z czosnku
W czasie grypy lub innej infekcji zażywamy go trzy razy dziennie po łyżeczce. Z kolei, gdy jesteśmy zdrowi, przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie profilaktycznie dla wzmocnienia odporności.
Przeciwwskazania do spożywania czosnku
Choć czosnek jest naturalnym bezpiecznym środkiem, który mogą spożywać nawet dzieci (warto zacząć go powoli włączać do jadłospisu malucha już w 10-11 miesiącu życia), to należy zachować ostrożność w jego spożywaniu, jeśli przyjmujemy leki.
Z jakimi lekami nie można łączyć czosnku?
Należą do nich:
Paracetamol
Nie należy stosować czosnku, gdy przyjmujemy środki przeciwbólowe zawierające paracetamol, ponieważ może on nasilać hepatotoksyczne działanie leku i negatywnie wpływać na pracę wątroby.
Aspiryna, polopiryna i inne leki zawierające salicylany
Złym pomysłem jest łączenie czosnku i kwasu acetylosalicylowego, który często występuje preparatach na przeziębienie i grypę. Oba te składniki silnie obniżają krzepliwość krwi, dlatego nie powinniśmy ich zażywać jednocześnie.
Leki na cukrzycę
Uważać z ilością jedzonego czosnku muszą również osoby chorujące na cukrzycę, które przyjmują leki obniżające poziom glukozy we krwi, ponieważ warzywo także to potrafi. Połączenie leków przeciwcukrzycowych z czosnkiem może więc prowadzić do hipoglikemii.
Lizynopryl
Jest to lek na nadciśnienie tętnicze. Pacjenci, którzy go przyjmują, nie powinni spożywać czosnku, ponieważ może on znacznie nasilać działanie leku i prowadzić do niebezpiecznych gwałtownych spadków ciśnienia krwi.
Czosnek warto spożywać nie tylko w postaci syropu, gdy jesteśmy przeziębieni, ale również profilaktycznie. Skorzysta na tym cały nasz organizm. Dodajmy go do potraw warzywnych, mięsnych i rybnych. Nada im niepowtarzalny smak i aromat. Pamiętajmy jednak, że jeśli przewlekle chorujemy i przyjmujemy i na stałe przyjmujemy lekarstwa, zanim zastosujemy syrop z czosnku, zawsze powinniśmy zapytać lekarza, czy taki preparat można bezpiecznie zażywać ze stosowanymi przez nas medykamentami.
Komentarze