Czym są probiotyki? Naturalne dobre probiotyki

Naturalne dobre probiotykiProbiotyk to ochrona dla naszego organizmu, zawierająca korzystne szczepy bakterii, broniące nas przed chorobami czy drobnoustrojami. Nie chcesz kupować aptecznych probiotyków? Możesz je z powodzeniem znaleźć w wielu sklepach, ale i… przygotować w domu! Gdzie szukać naturalnych probiotyków? Do tego grona zaliczają się czosnek i cebula, a także smaczny miód, kwas chlebowy, produkty mleczne, w tym jogurt i kefir oraz kiszonki.

Kiedy się przydają probiotyki?

Probiotyki można zażywać profilaktycznie, wskazane są jednak dla osób, które mają obniżoną odporność, np. są w trakcie lub po antybiotykoterapii. Poniżej lista naturalnych probiotyków, które możesz kupić lub zrobić samodzielnie i cieszyć się naturalną ochroną każdego dnia.

Czosnek - naturalny probiotyk i antybiotyk na każdą kieszeń

Czosnek jest uważany za naturalny antybiotyk a także probiotyk, zawiera bowiem cenne olejki eteryczne, które z kolei bogate są w związki siarki: składnik antybiotyków! Uważa się, że w czosnku zawarte są substancje, których działanie jest silniejsze nawet od penicyliny! Zbadano, że ich działanie może zahamować rozwój wielu bakterii, w tym paciorkowców, pałeczek okrężnicy czy bardzo niebezpiecznego gronkowca złocistego. Czosnek jest antybiotykiem oraz probiotykiem naturalnym: nie niszczy delikatnej flory bakteryjnej jelit jak zwykłe antybiotyki - wzmacnia ją. Ponadto, czosnek:

  • pomaga w walce z infekcjami, w tym z przeziębieniem i grypą,
  • wspomaga trawienie i pracę jelit,
  • ziała przeciwnowotworowo,
  • odmładza dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz
  • obniża ciśnienie krwi.

Czosnek jest zdrowy ale…. po jego zjedzeniu możemy odczuwać dyskomfort z powodu nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak zniwelować zapach czosnku? Sprawdzonymi sposobami jest żucie listków natki pietruszki, goździków, ziaren kawy, kawałeczka korzenia imbiru lub wypicie odrobiny mleka.

Czosnek jako probiotyk

Czosnek

Cebula jako probiotyk

Znana nam doskonale cebula również może być stosowana w celach profilaktycznych: zawiera dużo witamin, w tym witaminę C, ma działanie grzybobójcze, dlatego poleca się jej spożywanie po kuracji antybiotykowej. Cebula działa wykrztuśnie, dlatego jest polecana w przypadku uporczywego kaszlu. Cebula występuje w kilku odmianach, jest bardzo zdrowa, co wynagradza nam dyskomfort podczas jej krojenia.

Cebula jako probiotyk

Cebula

Przepis na syrop z cebuli

Warto przygotować smaczny, domowy syrop z cebuli, czosnku i miodu, cebule (2-3 sztuki) wystarczy drobno posiekać, dodać ząbek czosnku, zalać cebulę miodem i odstawić w ciepłe miejsce, aż cebula puści sok. Ten właśnie syrop pijemy, najlepiej bez rozcieńczania. To doskonały, domowy lek na ból gardła, kaszel, katar. Może być również stosowany w celu naturalnego wzmocnienia odporności.

Miód - smaczny i zdrowy probiotyk

Miód to smaczny i zdrowy produkt, dostępny w wielu odmianach, który również możemy nazwać naturalnym probiotykiem. Zawiera wiele witamin i mikroelementów. Ma on właściwości bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran, obniża ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, żołądka, koi nerwy. Miód można dodawać do ciepłego mleka, słodzić nim herbatę, dodawać go do deserów, ciast, smarować nim wafelki, chleb. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, warto jednak zaopatrywać się w miód u znajomego pszczelarza.

Miód jako probiotyk

Miód

Kwas chlebowy jako probiotyk

Kwasem chlebowym nazywamy zdrowy i smaczny napój, który powstaje w procesie fermentacji chleba. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, poza tym wzmacnia odporność, wspomaga przemianę materii, można go stosować w profilaktyce chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.

Jak przygotować kwas chlebowy?

Należy zagotować około 2 litrów wody, rozgrzać piekarnik i zrumienić w nim chleb (najlepiej razowy). Chleb studzimy, zalewamy ciepłą wodą, którą gotowaliśmy i odstawiamy na kilka godzin. Cukier oraz drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do chleba, zostawiamy całość na dobę, następnie przecedzamy płyn i przelewamy do butelek (nie powinny być pełne). Butelki powinny leżakować kilka dni w chłodnym miejscu, aż drożdże zaczną "pracować" i utworzy się kwas.

Jogurt i kefir - najlepsze probiotyki domowej roboty

Cennymi probiotykami są również produkty mleczne, w tym jogurt oraz kefir. Zawierają cenne bakterie, które chronią naszą florę jelitową i działają osłaniająco, jest to bardzo przydatne, np. w trakcie antybiotykoterapii czy w okresie obniżonej odporności organizmu. Można kupić gotowe jogurty oraz kefiry, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z mleka w domowym zaciszu.

Jogurt jako probiotyk

Jogurt naturalny

Pamiętaj, że w sprzedaży masz do wyboru dwa rodzaje mleka: mleko UHT (sprzedawane w kartonikach, zwykle znajduje się na dziale z nabiałem, ma bardzo długi termin przydatności do spożycia) oraz mleko pasteryzowane (sprzedawane zwykle w butelkach, zawsze umieszczone jest w lodówce, trzeba je spożyć w którym terminie). Mleko UHT jest mlekiem poddanym obróbce termicznej, zwanej sterylizacją: podgrzewa się je do temperatury 135 stopni, następnie schładza do około 20, co ma na celu zabicie drobnoustrojów, które mogą znajdować się w mleku "prosto od krowy": usuwane są również te "dobre" bakterie. W procesie pasteryzacji mleka zabija się jedynie te wirusy i bakterie, które są dla nas szkodliwe, samo mleko ma wiele wartości odżywczych, ale niestety w związku z tym posiada krótki termin przydatności do spożycia. Jeśli chcesz przyrządzić domowej roboty probiotyki mleczne, w tym domowy jogurt czy kefir, pamiętaj, by wybierać mleko pasteryzowane. Mleko powinno zostać poddane procesowi fermentacji: mleko UHT nie skwaśnieje nawet przez wiele miesięcy. Mleko pasteryzowane ulegnie fermentacji. Najlepiej jednak rozeznać się w okolicy: wielu rolników sprzedaje mleko "prosto od krowy", niepasteryzowane, z którego możemy zrobić doskonałe produkty, w tym domowy twaróg, ser topiony, jogurt i kefir.

Przepis na domowy jogurt i kefir

Aby przygotować domowy jogurt potrzebujemy dobrego mleka, najlepiej - jak wspomniano wyżej - powinno być to mleko od rolnika, ewentualnie sklepowe mleko pasteryzowane. Jogurt to nic innego jak mleko, które ulega przekształceniom na skutek działania bakterii mlekowych. Potrzebujemy około 2 litrów mleka, które podgrzewamy w czystym i suchym garnku do temperatury około 45 stopni. Następnie mamy dwie drogi działania: możemy zaszczepić mleko bakteriami z gotowych szczepków lub dodać odrobinę sklepowego jogurtu, proces ten nazywamy inkubacją. Możemy również odstawić mleko z dodanymi bakteriami na kilka dni w ciepłe miejsce: bez podgrzewania jogurt również się utworzy! Gotowy jogurt można przechowywać w lodówce około tygodnia. Można dodawać do niego owoce lub odrobinę dżemu, doskonale smakuje osłodzony miodem lub z odrobiną musli. Kefir przygotowujemy analogicznie: z dodatkiem szczepków kefirowych lub odrobiną sklepowego kefiru. Smacznego!

Kiszonki - ogórki, kapusta i inne warzywa

Kiszonki to smaczne i zdrowe probiotyki, zawierające wiele witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Można bez problemu kupić gotowe kiszonki lub przygotować je samodzielnie w domu.

Przepis na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta, którą kupujemy gotową w sklepie może być przygotowywana z dodatkiem octu, warto więc poświęcić trochę czasu na ukiszenie kapusty w domu. Domowej roboty kiszona kapusta jest smacznym i zdrowym produktem, można z niej przygotować wiele dań, w tym kapuśniak, bigos czy surówkę do obiadu (np. z dodatkiem oliwy). Kapusta do kiszenia powinna być odpowiednio dobrana: potrzebne są nam cała główka kapusty, które dokładnie szatkujemy po wycięciu głąba. Najbardziej odpowiednia do kiszenia jest późna odmiana tego warzywa. Kapusta musi być dobrze poszatkowana, można dodać do niej odrobinę poszatkowanej marchewki oraz soli i dobrze ugnieść, najlepiej w glinianym naczyniu. Uwaga! Jeśli na wierzchu pojawi się ciemna piana lub nalot oznacza to, że kapusta uprawiana była na sztucznych nawozach i nie da się jej zakisić.

Kiszona kapusta jako probiotyk

Kiszona kapusta

Przepis na kiszone ogórki

Aby ukisić ogórki potrzebujemy dobrej jakości ogórków (twardych!), które układamy w czystych słoikach (najlepiej je wyparzyć), dodajemy ząbki czosnku, chrzan (korzeń, jak i liście), liście kopru włoskiego, wszystko zlewamy gorącą wodą z solą (2 łyżki soli kamiennej na litr wody), dobrze zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Na początku ogórki mogą lekko buzować, w ten sposób pracują, nie jest to nieprawidłowością. Nie powinna jednak pojawić się pleśń. Ogórki są ukiszone po około 2 tygodniach.

Ukisić można również wiele innych produktów, w tym buraczki (rewelacyjna przekąska i dodatek do obiadu), pomidorki, a nawet marchewkę!

Warto stawiać na zdrowe i smaczne probiotyki i wzmacniać się naturalnie każdego dnia!

Komentarze